Denne siden inneholder forskning om musikkterapi, rus og psykisk helse.
forskning
Denne siden inneholder forskning om musikkterapi. Den inneholder artikler, henvisninger og klikkbare lenker. Denne siden retter seg mot deg som trenger å vite hva forskning viser. Og hvorfor Helsedirektoratet så sterkt anbefaler musikkterapi.
En fersk rapport viser at tilbud om oppsøkende fagteam til personer med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer har oppsiktsvekkende god effekt. Artikkelen stod i Adresseavisen 17.08.20.
I fjor ble Andreas Ribe-Nyhus løslatt fra fengsel etter ni år og fire måneder. Han var dømt for drap. Nå tar han doktorgraden på sin egen erfaring.
Jobber du innen rus og psykisk helse, og lurer på hvordan du kan gå frem for å kunne ansette en musikkterapeut, finner du ALT du trenger å vite her.
Musikkterapi er anbefalt og tatt i bruk i forebygging, behandling og oppfølging i psykisk helsevern i kommunale tjenester, både i arbeid med med barn og unge, voksne og eldre. Trenger du å vite mer?
Hans Petter Solli
“The Opposite of Treatment”: A qualitative study of how patients diagnosed with psychosis experience music therapy”
Bente Almås har siden 2011 utviklet prosjektet Musikk i fengsel. Denne boka forteller unike historier. “Stemmer fra innsiden” forteller altså historier fra mennesker som er innsatt i fengsel. Det er sterke historier. Om savn og fortvilelse. Men også om hvordan følelsen av å være “verdt noe”, kan gjøre noe med oss. Boka gir et innblikk i en hverdag de fleste vet ingenting om.
Denne boken gir et innblikk i en annerledes verden. Den fortelles gjennom flere ulike “stemmer”. Det er innsattes stemmer, det er musikkhøyskolestudenters stemmer, det er ansatte i fengsel sine stemmer, og boka er skrevet av Bente Almås og Jonny Gimmestad. Boken er publisert av CREMAH som ønsker å formidle ny kunnskap, forståelse, evidens og kritisk refleksjon om musikk som helseressurs for mennesker og samfunn.
Statusrapport
Divisjonen for psykisk helsevern i Helse Bergen, vedtok i 2017 å implementere musikkterapi på alle sine klinikker. Dette skjedde på bakgrunn av Helsedirektoratets psykoseretningslinje, en kontakt med POLYFON, og på bakgrunn av føringene om medikamentfri behandling. Bortsett fra ved Sikkerhetsavdelingen er det nå i skrivende stund, èn eller flere stillinger ved alle Dps-er, ved PBU, ved Psykiatrisk klinikk og ved Avdeling for rusmedisin. For tiden 11 stillinger. Sikkerhetsavdelingen vurderer fremdeles hvordan de skal implementere dette divisjonsvedtaket. Klinikkene i Bergen har finansiert dette innenfor egne rammer, også de klinikkene som har hatt svært dårlig økonomi. Bjørgvin dps har èn musikkterapeut ansatt i Psykosepoliklinikken, og èn på Allmennpsykiatri.
Et annet alternativ kan være å velge å starte med en prosjektstilling. Da er Fylkesmannen og Helsedirektoratet aktuelle adresser for søknaden. Brynjulf Stige anbefaler ledelsen ved Tiller Dps å kontakte ledelsen i Divisjon for psykisk helse i Bergen for å høre hvilke begrunnelse det ble henvist til, og hvilke erfaringer man har gjort seg. En kontaktperson her er spesialrådgiver Geir Lien. Brynjulf foreslår at èn mulighet er å kontakte Sykehuset Innlandet/Gjøvik Dps for å høre om de kan være villig til å «dele» sin søknad. Deres prosjekt gjennomføres nå, og består av to musikkterapistillinger. Begge er 100% stillinger, og begge er tilknyttet FACT. Se søknaden over for nærmere beskrivelse.
UNN og Tromsø kommune kan også kontaktes, da de nå er i en samarbeidsprosess der de ønsker å bygge opp flere stillinger innen psykisk helse og rus. Det er et samarbeid mellom DPS, FACT-team og kommunen. Ledelsen ved Tiller Dps kan kontakte Brynjulf Stige for mer informasjon om dette arbeidet. Brynjulf Stige har veiledet både Sykehuset Innlandet, og UNN/Tromsø i deres prosjektsøknader, og tilbyr å være rådgiver også overfor St. Olav. Han tilbyr både og gi faglige råd i arbeid med å utarbeide stillinger, og/eller utearbeiding av søknader.
Musikk ER livet…..