Hvordan formidle og presentere musikkterapi?
Som musikkterapeut møter jeg mennesker med alle typer historier. Mitt utgangspunkt er at alle mennesker har en historie som bare er “sin”. Hvordan formidle og presentere musikkterapi?
Høsten 2018 gjennomførte jeg et “Skrivekurs”, et samarbeid med musikkterapi og Kirkens bymisjon. Min grunntanke er at alle har en historie å fortelle. Men ikke alle føler de har en historie som er verdt å fortelle. Hvordan formidle musikkterapi? Ulike historier trenger ulik måte å bli fortalt på. Kirkens bymisjon arrangerer ca 4 ganger i året en åpen konsert i Vår frue kirke. Hvor det gis muligheter for at den som ønsker det kan få synge en sang, med profesjonelt akkompagnement. Eller de som vil kan få komme frem å lese et dikt de liker godt, et de har skrevet selv, eller lese fra egen dagbok. Jeg deltok på denne konserten, og ble fascinert av det ekte og usminkete uttrykket.
Hvordan formidle musikkterapi?
Dette er til deg som har en historie å fortelle. Du har ingen historie verdt å fortelle tenker du? Jeg tror ALLE har en historie å fortelle. Du skal fortelle den historien som bare er DIN. Den historien ingen andre kan fortelle. Hvor kommer du fra? Hva drømte du om? Har du fremdeles tanker , drømmer og håp? Det er mange måter å fortelle en historie på. Jeg er” tavla” du skriver din fortelling på….
Jeg er tavla du skriver din historie på….
Alle har en historie å fortelle. Men ikke alle føler det naturlig å stå på scenen med mikrofon eller en gitar. Jeg prøver å utvide rammene for dette sånn at folk skal skjønne at det er ulike måter å fortelle sin historie på.. Jeg ba deltakerne se på meg som ei «tavle». Som de kunne skrive sin historie på…. Og jeg kan hjelpe deg å fortelle din historie. Gi din historie et «uttrykk», en måte å bli fortalt på.
Jeg er veldig opptatt av formidling. Hvordan formidle historier som i uttrykket ikke har noe utgangspunkt i noe “musikalsk”? Så det med å bruke visuelle virkemidler som, bilder og film, har to hovedhensikter. Det ene er overfor det mennesket jeg jobber med. For meg handler det om å “forstørre” det vakre. Når jeg lager en film, og når denne vises på storskjerm i Vår frue kirke med hovedpersonen til stede. Når han står der stolt og rørt. Hele kirka fylles av hans kunst, og med vakker bulgarsk korsang. Da tenker jeg at dette handler om recovery.
Hvordan formidle musikkterapi overfor andre faggrupper?
Den andre grunnen til å visualisere, er for å formidle dette til mennesker “utenfor” vår musikkterapiverden. Når dette skal formidles til Fylkesmann, overfor fagpersoner i rus og psykisk helse. Jeg har ofte opplevd at jeg ikke når frem med “ord”. Men når dette vises på en storskjerm. Der man kan se, oppleve, bli berørt og rørt. Da skjønner folk mye lettere, og det utvider rammene for hvordan formidle musikkterapi, og historier som ellers er vanskelig å få presentert.
Legg igjen en kommentar