Jeg tilbyr musikkterapi
Jeg heter Jens Petter Grønnesby. Jeg er utdannet musikkterapeut, en femårig utdanning fra Norges Musikkhøgskole, har mange års klinisk erfaring, og jeg tilbyr nå mine tjenester online.
Gjennom denne presentasjonen får du vite:
- Hva er musikkterapi?
- Hvem passer dette for?
- Hvordan foregår det?
- Må du ha noen kunnskaper om musikk?
- Helsedirektoratet anbefaler musikkterapi. Hvorfor?
- Noen eksempler på musikkterapeutisk praksis
Hva er musikkterapi?
Musikk er en aktivitet som bygger på vår medfødte evne til å kommunisere gjennom lyd og bevegelse, og vårt behov for å uttrykke oss. Derfor gir musikken tilgang til sosialt samvær, kommunikasjon og uttrykk av følelser. Musikkterapi er en prosess der opplevelse av mening og relasjon er viktig, mens musikalske ferdigheter og det musikalske produktet kan ha mindre betydning. For noen er likevel det å lære, øve og mestre en del av terapiprosessen. Mitt tilbud tilrettelegges basert på dine egne ønsker og behov, ikke av diagnose eller tilstand.
Hvem passer dette for?
Musikkterapi har godt dokumentert effekt og reduserer:
Musikkterapi forbedrer:
Hvordan foregår det?
Du kontakter meg
Gjennom vår samtale, basert på det du beskriver som viktig for deg, finner vi en måte å jobbe på. Mange som jeg har møtt gjennom mitt arbeid, opplever seg ikke selv som direkte “syke”. Men på en eller annen måte, har de mistet “gnisten”, de har mistet en “mening med livet”, og de er rådløse og fortvilet.
Mer om hvordan
Så HVORDAN vi jobber, er veldig avhengig av utgangspunktet du har. Men en fellesnevner er, kreativitet, kontakt med seg selv, kontakt med følelser, kontakt med andre, og det er et fokus på dine ressurser og evner, og om hvordan bruke dine kreative krefter på en måte som hjelper deg å få troen tilbake, og at du føler at du får “vind i seilene” dine.
Dikt
Noen jeg møter opplever et så stort mørke inni seg, og de forteller at mørket fyller “hele dem”. Under her kan du lese et dikt. Det ble skrevet i samarbeid med en pasient jeg arbeidet med en gang. Vi bestemte oss for å “gå inn i det mørke” for å se hva det var. Pasienten opplevde det som veldig spennende å ikke “stenge av”, men å nærme seg dette mørke med en kreativ innfallsvinkel.
Tiden var aldri på min side
aldri min venn
tiden var aldri på min side
selv om jeg følte jeg prøvde
om og om igjen
Tiden var aldri på min side
det ble en hul klang
tiden var aldri på min side
selv om jeg prøvde
atter og atter en gang
gleden var aldri på min side
det ble aldri helt min sjans
gleden var aldri på min side
jeg fant aldri rytmen
i min egen dans
sorgen var alltid på min side
den ble min sjelevenn
sorgen er alltid på min side
du forsvant aldri
men lot alltid meg få sitte igjen
du kjærlighet kan ikke du være på min side
kan ikke du si meg det jeg ikke vet
du kjærlighet kan ikke du strekke ut hånden
mot min lengsel og reise mot evighet
Er å skrive dikt musikkterapi?
Så absolutt. Det er alltid en prosess, og det handler mer om å finne sin kreative kapasitet, enn å i startfasen fokusere på et bestemt resultat. Diktet kan leses inn, det kan lages en liten film med bilder du selv har tatt, og det kan legges på musikk.
Må du ha noen kunnskaper om musikk?
Nei, du trenger ingen kunnskaper om musikk
Du trenger ingen forkunnskaper om musikk, men kanskje har du en interesse for foto, og du har mange bilder som vi kunne ha som et kreativt utgangspunkt? Eller det kan være at du har spilt et instrument, har alltid vært glad i musikk, eller du kan rett og slett ha “lyst til å ta i bruk dine kreative ferdigheter”. Jeg er nysgjerrig på akkurat hva DU tenker på.
Prestasjonsangst
For mange er musikk en arena hvor de har opplevd prestasjonsangst og ikke en arena hvor de har opplevd å kunne uttrykke følelser av glede eller noe som gir krefter. Målet med mitt tilbud er at du skal kunne oppleve musikk og kreativ aktivitet som noe som gir deg krefter, tro på deg selv, og som gir deg en følelse av mestring og tro på fremtiden.
Helsedirektoratet anbefaler musikkterapi
Helsedirektoratet skriver:
Det foreslås at det tilrettelegges for bruk av musikkterapi til pasienter/brukere som ønsker dette. Musikkterapi vil være relevant i tverrfaglig spesialisert rusbehandling, i kriminalomsorg og i kommunale tjenester.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Musikkterapi gir muligheter for utvikling og endring gjennom et musikalsk og mellommenneskelig samarbeid mellom terapeut og pasient. Musikk kan skape gode muligheter for kommunikasjon og personlig uttrykk, og for å arbeide med sosial angst, motivasjon, selvforståelse, rusfrihet og annen personlig vekst. Mestringsopplevelser er sentrale i musikkterapien, og kvalitativ forskning viser at med god tilrettelegging og oppfølging kan mange brukere ta musikken med seg ut av terapirommet og inn som en mestringsressurs i hverdagslivet.
Musikkterapi kan foregå i både kommunen, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen. Den kan være en del av et individuelt forløp, og som tiltak i gruppeterapi eller i åpne grupper. Terapien må utføres av personer med godkjent utdanning innen musikkterapi.
Musikkterapeuter har en femårig profesjonsutdanning på universitetsnivå (mastergrad) og arbeider relasjonelt og ressursorientert. Praksis tilpasses den enkeltes musikalske forutsetninger/interesser og aktuelle helserelaterte behov. Oppfølging som støtter brukerens muligheter til å ta med seg musikken ut av terapirommet og inn i hverdagslivet vektlegges. Fagmiljøet i Norge er i den internasjonale forskingsfronten og utdanner kvalifiserte musikkterapeuter med meget god kompetanse i sitt virke.
Noen eksempler på musikkterapeutisk praksis
Her kan du lese og høre eksempler
De er lagt under knapper, og der kan du både lese om prosessen og se det ferdige produktet.