Denne historien handler om tre ting. Musikk, ensomhet og håp. Og om stemmer fra innsiden.
Musikk ensomhet og håp
Som musikkterapeut gjennom mange år, og gjennom å ha truffet mennesker som har opplevd sitt liv som vanskelig på mange ulike måter, finnes det en fellesnevner. Og den er uavhengig av diagnose, om det er rus, eller om man av en eller annen grunn har opplevd store utfordringer i livet. Alle, uten unntak, uttrykker sterke opplevelser knyttet til musikk. Alle, uten unntak, har opplevd mye ensomhet. Og alle, iallfall nesten alle, uttrykker et håp. For meg er oppgaven da å prøve å hjelpe den enkelte med å lete etter lyset i enden av tunnelen. Finne frem håpet, se etter lyset. Derfor er tittelen på denne historien, musikk, ensomhet og håp.
Det er vondt å føle seg ensom…
Alle mennesker trenger fellesskap. Et sted å komme inn. et sted å bli sett, anerkjent og bekreftet. Og alle trenger også å delta, bidra å kjenne seg nyttig. Alle mennesker har et behov for å bli sett, bekreftet, bli lyttet til og respektert.
En sang om å føle seg ensom
I denne forståelsen av ensomhet, ligger det ikke det som vi alle opplever av og til. Det som handler om å kjede seg litt. Og å være alene av og til. Ensomheten det siktes til i denne sammenhengen, er følelsen av å være uten noen. Uten å oppleve noen som bryr seg om deg, og opplevelsen av å heller ikke selv å ha noen å bry seg om. Følelsen av å være helt forlatt.
Stemmer fra innsiden
Stemmer fra innsiden er et prosjekt ledet av Bente Almås. Det har utgangspunkt i prosjektet Musikk i fengsel. Det er et prosjekt hvor ansatte og innsatte ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, og Politiets utlendingsinternat Trandum, har samarbeidet med masterstudenter fra Norges Musikkhøgskole.
Det handler om å fortelle oss på utsiden, om noen stemmer fra innsiden. Det handler da om mennesker som av ulike grunner og skjebner, har havnet på innsiden. Altså i fengsel. Og dette er ingen fortelling som handler om å bortforklare. Det tar ikke stilling til skyld, og handler ikke om å ta stilling til hvorfor.
Adresseavisen omtaler dette prosjektet med forsideoppslag og to hele sider 11.09.20
Fortellinger om ensomhet og håp
Bente Almås har siden 2011 utviklet prosjektet Musikk i fengsel. Der deltar studenter fra Norges Musikkhøyskole med ulike konserter og workshops, i samarbeid med ledere, ansatte, innsatte. Bente Almås ved Norges Musikkhøyskole er prosjektets leder. Senter for forskning i musikk og helse (CREMAH) har utgitt en bok som beskriver dette prosjektet. CREMAH sin målsetting er å utvikle og formidle ny kunnskap, forståelse, evidens og kritisk refleksjon om musikk som helseressurs for mennesker og samfunn.
Stemmer fra innsiden, hvor går veien videre?
Fengsel er en måte samfunnet griper inn for å straffe adferd som strider med samfunnets normer og regler. Om de innsatte fortjener straff eller ikke, er de uansett mennesker. Hvordan oppleves det å sitte i fengsel, i år etter år. Kanskje med en dom om forvaring som betyr at man må kvalifisere seg for løslatelse gjennom å sannsynliggjøre at man ikke lenger utgjør en fare for samfunnet, eller kan komme til å begå nye forbrytelser. Prosjektet Stemmer fra innsiden har fått stor oppmerksomhet, og alle de ulike deltagerne formidler sterke opplevelser.
Boka er utviklet og skrevet av Johnny Gimmestad, og Bente Almås er prosjektleder og medforfatter. Even Ruud har skrevet forordet.
Tre av sangene fra dette prosjektet, blir nå spilt inn i et profesjonelt lydstudio. Jeg er så heldig å ha blitt invitert inn i denne prosessen av Bente Almås.
En sang om ensomhet og håp
Gjennom ulike samarbeid med Kirkens bymisjon i Trondheim, blant annet gjennom et skrivekurs/fortellerkurs, dukket historien til denne sangen opp. En av deltakerne fortalte en historie fylt av mørke. Hun fortalte om noe som hadde kastet lange skygger over hennes liv. Hun formidlet en ensomhet. En ensomhet som hun opplevde som uendelig. Gjennom samarbeid med de ulike deltakerne fra kurset ble denne sangen født…. Følelsen av å være ensom var noe alle kjente seg igjen i.
Fra Musikk i fengsel sin hjemmeside
Musikk i fengsel og frihet (Miff) gir musikktilbud til mennesker som sitter i fengsel (trinn 1) og tilbudet fortsetter etter løslatelsen (trinn 2). Vi ønsker alle velkommen og det er ikke nødvendig å ha spilt før. Våre deltakere får tilbud om å fortsette med musikk som fritidsinteresse i det vanlige musikklivet (trinn 3).
Vårt tilbud er landsomfattende, med støtte fra Justisdepartementet/Kriminalomsorgsdirektoratet, Helsedirektoratet og kursstøtte gjennom studieforbundet.
Pr. november 2019 gir Miff musikktilbud ved 42 av landets soningsanstalter, og vårt mål er at alle innsatte som ønsker det skal få tilbud om å spille og synge. I tillegg har vi rusfrie tilbud om band, samspill, musikkproduksjon og kor/sang på 13 arenaer under ettervernet.
Legg igjen en kommentar